top of page
Mané-1393.jpg

Dag-ondersteuning

Op onze campussen bieden we tal van arbeids-, bezigheids- of belevingsgerichte activiteiten op maat aan. Deze activiteiten helpen mensen met een beperking bij het opbouwen en behouden van een zinvol leven.

 

Dagondersteuning bij Zorggroep Arum kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden van de persoon. Ons dagaanbod bestaat immers uit een brede waaier aan diensten en activiteiten die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden en/of om het welzijn van mensen met een beperking te bevorderen. 

Troeven

Uiterst divers aanbod

Dagondersteuning bij Zorggroep Arum komt in veel verschillende vormen. We bieden heel wat verschillende binnen- en buitenateliers aan, waarbij er vast wel iets bij zit dat past bij de interesses van de zorgvrager. 

Erg toegankelijk

Onze verschillende dagcentra liggen op wandelafstand van de verschillende woonvormen. Dat maakt dat de dagcentra erg toegankelijk zijn voor onze bewoners. Uiteraard zijn de centra ook bereikbaar voor externe cliënten.

Gepassioneerde begeleiding

Al onze begeleiders zijn uiterst gepassioneerde mensen boordevol creativiteit die hun ateliers iedere keer opnieuw met veel aandacht uitwerken en invullen. 

Dagondersteuning voor volwassenen met een mentale beperking

Op campus Meander en op campus Ommersteyn bieden we diverse ateliers aan op arbeidsgerichte, bezigheidsgerichte of belevingsgerichte manier. Zo kan iedere cliënt genieten van een zinvolle daginvulling op basis van zijn kunnen en aankunnen. 

 

Voor iedere cliënt maken we een leuk weekschema op maat op. We kijken naar wat de cliënt (aan)kan en waar zijn interesses liggen. We streven ernaar een programma uit te werken dat de cliënt gemakkelijk kan volhouden. Zijn er aanpassingen nodig? Dan maken we die uiteraard graag.  

Ontdek hieronder meer over de verschillende ateliers en activiteiten die we aanbieden.

Campus Meander

Dierenpark

In het dierenpark bieden wij dagelijks een inclusief dagbestedingsprogramma, waarbij er  rekening wordt gehouden met de individuele behoeften van onze cliënten. Het programma bestaat uit verschillende activiteiten aan die arbeidsgericht, bezigheidsgericht en belevingsgericht zijn.

Zo bieden we een inclusieve omgeving aan waar iedereen zich op zijn gemak voelt en waar we onze deelnemers kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun persoonlijke vaardigheden.

Door te werken met de dieren waar zij affiniteit mee hebben, stimuleren we onze cliënten om zich te concentreren en bieden we hen de mogelijkheid hun vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren.

 

We geloven dat ons dagbestedingsprogramma niet alleen een positief effect heeft op het welzijn van onze cliënten, maar ook op dat van hun omgeving.

Crea

Crea is een veelzijdig atelier waar sfeer, geborgenheid en veiligheid veel aandacht krijgen. We organiseren zowel bezigheidsgerichte als belevingsgerichte activiteiten. Van kaarsen maken tot plaatjes draaien, de krant voorlezen, knutselen, koken, uitstapjes, muziek, film en meer. Er wordt steeds rekening gehouden met de individuele zorgvraag en ieders mogelijkheden.

Hier zijn clienten blij als ze toekomen en nog blijer als hun dagtaak erop zit.

Sferafijn

Sferafijn is voor onze vijftig plussers, dus niet meer voor de actieve klussers. Sferafijn is genieten, geen druk en niet moeten opschieten.  
Niks van te moeten, maar wel een tasje koffie en iets lekkers om te snoepen. Gezelligheid en sfeer ... soms naar de tijd van weleer.
Punt aan de lijn, dit is sferafijn.

Hout

We bieden eenvoudige taken (seriewerkjes, repetitief werk) aan die iedere cliënt op zijn niveau zelfstandig kan uitvoeren. Hierbij stimuleren we een minimale werkhouding. De activiteiten hebben niet enkel betrekking op houtbewerking (zagen, hameren, hout klieven…), maar zijn zeer divers. We maken bijvoorbeeld afgewerkte producten voor verkoop (nestkastjes, insectenhotels, voederhuisjes….) Ook demontagewerkjes komen aan bod of fietsen herstellen van andere cliënten (band vervangen, remmen nakijken, …). We werken bij voorkeur met recyclagemateriaal en proberen die nog een tweede leven te geven. Kan dit niet, dan knutselen we ermee rond de jaarlijkse thema’s. Verder vinden we sfeer en gezelligheid belangrijk om een goede werking in het atelier te garanderen en worden er ook groepsactiviteiten georganiseerd (bijv. kienen, spel….). Tenslotte verzorgen we ook de vogels en planten in het atelier.

Recupa

Het atelier Recupa bestaat uit een klein recyclageparkje waar leefgroepen en diensten binnen Zorggroep Arum terecht kunnen met afval, materialen en producten die niet meer gebruikt worden.

 

De deelnemers van het atelier beleven er veel plezier en kunnen op een zinvolle en ecologische wijze activiteiten uitvoeren (sorteren en recupereren, opruimen, rondhalen van materialen,…). Zo doen zij succeservaringen op en voelen ze zich waardevol binnen de werking van zorggroep Arum.

 

Omdat we ook regelmatig naar het containerpark gaan en verschillende buitenhuizen bezoeken, kunnen we een gevarieerd activiteitenaanbod aanbieden en komen we tegemoet aan de inclusiegedachte. Onze cliënten werken zo ook actief mee aan een milieuvriendelijkere werking.

 

We sorteren niet alleen in ons recyclageparkje, maar we RECUpereren ook veel. En we zorgen voor onze PAarden. Vandaar de naam RECUPA.

Semi

In het semi-atelier worden voornamelijk eenvoudige repetitieve handelingen aangeboden. De cliënten kunnen hier op een rustig tempo in een aangename werksfeer arbeidsvreugde vinden in eenvoudige routinewerkjes. Semi biedt een werkplek aan waar cliënten terecht kunnen die nood hebben aan een vaste, duidelijke structuur waarbinnen ze zich veilig voelen. 

De Maeshoeve

Het atelier De Maeshoeve is gelegen op een boerderij buiten de campus van zorggroep Arum. In het atelier ligt rust, natuur en beleving op de boerderij centraal. De activiteitenbegeleider vertrekt altijd vanuit de verschillende seizoenen. Zo wordt er in de zomer groenten geoogst en deze verwerkt, in de herfst worden er herfstmaterialen gezocht waarmee er wordt geknutseld ... De cliënten werken op dinsdag en woensdag buiten op het erf en donderdag wordt er gekookt en geknutseld. 

In de mix

In atelier In De Mix bieden we een mix van activiteiten aan. De rode draad is muziek en beweging: vrije radio, zingen, dansen, opwarmen, met instrumenten werken, ritme, yoga ...

Daarnaast zijn we graag bezig met creatieve activiteiten zoals knutselen en decoratie. Je kan je ook uitleven met interviews voorbereiden en afnemen, luisteren naar belevings- en zintuigenverhalen, poppenkast of theater. 

Bij warm weer gaan we heel graag de mooie natuur in om te genieten van al het moois en te leren over de bloemen en de bijtjes.

We vinden het heel belangrijk om ieders talent en interesse aan te spreken en een aangename en warme sfeer te creëren.

Seca

Atelier SECA staat voor SErre en CAmpus, want in groen zijn wij kampioen.  In weer en wind zal je ons altijd op de campus of in de serre vinden.  Atelier SECA is enerzijds de groendienst van de Meander.  Wij zorgen ervoor dat de campus er netjes bij ligt. Van onkruid plukken, gras maaien, bladeren bij elkaar doen tot snoeien. Het komt allemaal aan bod. Langs de andere kant telen we in onze  verschillende groenten: courgettes, bloemkool, komkommer, tomaten en meer.  Als je groene vingers hebt en graag buiten werkt, kan je zeker bij atelier SECA terecht.

Wiek

Beleven staat in de wiek centraal.  Muziek, spelletjes, knutselen,...het kan allemaal. Snoezelen en basale stimulatie staan voorop, want dat vindt iedereen top. Een activiteit voor één iemand alleen, of gezellig samen met iedereen. Niets moet en bijna alles mag, want sowieso: we maken er iets leuks van elke dag.

Rijhal

Iederen met een hart voor paarden is welkom in de rijhal. We beschikken over een ruime binnenpiste, een opstapplaats met tillift en vier bijzonder lieve paarden. 


Het is een waardevolle activiteit voor veel van onze cliënten. Cliënten die ermee bezig zijn, geraken er snel door gepassioneerd. We mogen ook dagelijks de positieve effecten van het paardrijden ondervinden.

In het atelier hebben cliënten een fijn, ontspannen moment op het paard. Ook knuffelen, borstelen of met hen te wandelen of snoezelen, stallen mesten, voeren en de weides netjes houden horen erbij.  


Door te paardrijden en er eenvoudigweg mee bezig te zijn kunnen we werken aan verschillende doelen zoals communicatie, ontspanning, structuur, zelfvertrouwen, prikkelen van de sensoriek en concentratie. Het paardrijden zelf kan bijdragen tot het verbeteren van balans, coördinatie en houding. 


Cliënten die graag goed willen leren paardrijden, kunnen ook aansluiten bij het dressuur-paardrijden. Daar leren ze sturen, draven en misschien zelfs galopperen. Ook hebben we op vrijdag een extra aanbod paardrijden voor interne en externe cliënten. 


Door de week nemen cliënten deel aan het orthopedagogisch paardrijden (OPP), waar gewerkt wordt rond doelstellingen die aansluiten bij de noden van de cliënt. OPP is een één op één-gebeuren, waarbij de begeleider samen met het paard een waardevol moment aan de cliënt probeert te bezorgen.

Campus Ommersteyn

Gelegen op het domein Ommersteyn, te midden in,- en omgeven door de natuur, bevindt zich ons dagcentrum Ommersteyn, bestaande uit atelier ‘t Buitenhuys. 

Vertrekkende vanuit ieders talent bieden we aan mensen met een beperking de mogelijkheid hun talenten verder uit te bouwen in combinatie met datgene, wat de natuur ons te bieden heeft. De verkoop van onze zelfgemaakte, originele producten in onze eigen, en andere winkels,  geeft onze cliënten een gevoel van waardering, trots en van eigenwaarde. Een mooi voorbeeld van ieders rol in een inclusieve samenleving.

De papierschepperij

Oud papier recycleren en in een nieuw jasje steken, dat is wat wij doen in het papieratelier en dit d.m.v. een eeuwenoude techniek , nl: het “papierscheppen”. Doordat het papierscheppen uit verschillende handelingen bestaat, waarin zowel grove als fijne motoriek van toepassing zijn, is dit een atelier dat het voor vele cliënten toegankelijk maakt. Papier scheuren, knippen, mixen, scheppen, …
en uiteindelijk de mooiste kaartjes of labels ontwerpen en verkopen, daar gaan we voor. Ben jij zulke creatieveling en/of natuurliefhebber, dan zal jij in dit atelier zeker je gading vinden.

De Makerij

In de makerij brengen we een extraatje toe aan producten die in andere ateliers tot stand gekomen zijn. Op deze manier ontstaat verbinding en overkoepeling. Zo zetten we bijvoorbeeld een zelfgekozen tekst , afbeelding of tekening op een nestkastje, keukenschort of kaars.
Deze producten worden dan te koop aangeboden in de bistrowinkel.


Ook pakketten die bij ons besteld worden, krijgen hier een upgrade. Met een mooie afwerking in natuurlijke materialen en handgeschept papier (uit de papierschepperij) is het een plezier om te creëren, te geven en te ontvangen.
 

Voor grotere bestellingen werken we samen in de vorm van een doorschuif systeem. In dit systeem komt ieders talent tot uiting. Iedereen draagt zijn steentje bij en mag doen wat hij of zij het liefst doet. Zo komen we samen tot de beste resultaten.


Ook werken we op een andere manier verbindend: De thee die in het kruidenatelier tot stand kwam, wordt hier gebruikt in de thee koekjes. Dit koekje wordt geserveerd bij de thee die gedronken kan worden in de bistro.
De koekjes en thee’s worden ook aangeboden in de winkel van de bistro zodat de klant er thuis ook van genieten kan.

Tussen de kruiden

D.m.v. groenactiviteiten zorgen we in dit atelier voor een sfeer van huiselijkheid en welbevinden.
Cliënten worden verzorger van planten en tuin en maken bereidingen, die te koop aangeboden worden in de winkel.
Deze activiteiten zorgen voor beweging, samenwerking en zintuigelijke ervaringen. Een atelier met het hoofd en, vooral de handen, tussen de kruiden .

De Smakerij

In de Smakerij bereiden we zoete gerechten die met veel liefde in de bistro geserveerd worden of meegenomen kunnen worden voor onderweg of thuis.


De smaakbeleving staat hier centraal: we bespreken hoe een gebakje of dessert heet, welke smaken erin voorkomen en hoe het tot stand zal komen.


Hiervoor wegen we alles zorgvuldig af, leren werken met verschillende materialen en ingrediënten. Misschien proberen we wel een eigen smakencombinatie uit en verrassen we onze klanten elk seizoen op een andere manier. Door het afbakken van onze bereidingen vullen de lokalen en onze neuzen zich met heerlijke geuren die niemand kan weerstaan. Wat voelen we ons trots wanneer ons product mooi afgewerkt de keuken verlaat!


Samen smaak brengen in zoete gerechten is een totaalbeleving voor cliënt en klant en brengt voor iedereen een geluksmoment.

Bij de keramiek

Een atelier waarin we met klei,  de mooiste creaties tot leven laten komen. Vanaf  het prille begin tot het uiteindelijke resultaat, alle handelingen gaan doorheen de handen van onze cliënten. De aandacht die uitgaat naar deze handelingen, bestaande uit o.a.  het warm kneden, snijden, platwalsen,…  alsook de voeling met  de klei en de precisie van de afwerking, creëren een zekere rust bij de cliënten. Deze mooie creaties te koop aanbieden in de bistroshop of andere winkels, is een mooie kers op de taart.

Arum Catering

Het atelier waarin een team van  “master chef” cliënten de lekkerst belegde broodjes bereiden. Creatief en origineel.


D.m.v. deeltaken krijgt ieder zijn/haar verantwoordelijkheid toegewezen.
De snijders, de smeerders, de beleggers, de inpakkers, de tellers.
Ieder van hen is van groot belang in een productief atelier als dit.
De samenwerking met verschillende scholen, instanties, … bieden aan onze cliënten een belangrijke rol in de inclusieve samenleving.


In de catering worden cliënten erop voorbereid de lekkerste hapjes te verzorgen, maar tevens ook de kneepjes van het vak aan te leren wat bediening betreft.


Heb je een receptie, feest, werkvergadering, speciale gelegenheid te verzorgen? Voor niets draaien wij onze hand om, alles is bespreekbaar.


Wij (s)maken het met liefde!

Dagondersteuning voor volwassenen met een fysieke beperking of NAH

Op campus Mané bieden we diverse bezigheidsgerichte, belevingsgerichte en arbeidsgerichte activiteiten aan. Zo kan iedere cliënt met een fysieke beperking of niet-aangeboren hersenletsel genieten van een zinvolle daginvulling op basis van zijn behoeften, kunnen en interesses. 

 

In samenspraak met iedere cliënt stellen we een programma op maat voor, op basis van zijn behoeften en interesses. Als een cliënt na verloop van tijd graag kennis wil maken met andere activiteiten, dan voorzien we graag in die vraag. 

Ontdek hieronder meer over de verschillende activiteiten die we aanbieden.

Crealokaal

In het crea-atelier wordt er een waaier aan activiteiten aangeboden zoals het betonatelier, waar het ruwere werk aan bod komt en er decoratieve betonelementen gemaakt worden. In het kaarsenatelier of het atelier decoratief werken, werken we themagericht rond bijvoorbeeld Pasen, Kerstmis, Allerheiligen of carnaval. Bij het werken met pitriet oefen jij je vlechttechnieken, bij macramé leer je knopen leggen en in het houtatelier kom je na schuren en schilderen tot een prachtig kunstwerk.

Vormingslokaal

In het vormingslokaal is er de mogelijkheid om te werken met de computer (indien nodig met een aangepaste muis of toetsenbord). Begeleiders helpen je verder met het gebruik van social media, aangepaste spelletjes (bijvoorbeeld digitaal spel voor personen met afasie), opzoeken en luisteren naar je favoriete muziek, ... Verder wordt je brein uitgedaagd met educatieve spellen, quizes, ... die we op allerhande manieren aanbieden. Geïnteresseerden kunnen ook gebruik maken van de luisterbibliotheek.

Muziek

Muziek is belangrijk in het leven van vele mensen. Wil je graag actief deelnemen? Dan kan je een lid worden van onze huisband Fluister. Samen zingen of je laten zien als een ware artiest kan in de karaoke-activiteit en tijdens de diverse themagerichte activiteiten door het jaar, bijvoorbeeld carnaval. 

Girlpower & mancave

De nieuwste activiteiten zijn girlpower (bewegen en praatgroep alleen voor vrouwen) en mancave (WII spellen, darts, kikkeren, kaarten, volksspelen, … alleen voor mannen).

1

,

Kunstlokaal

Kies je om deel te nemen in het kunstlokaal, dan word je begeleid in verschillende technieken rond schilderen. Je leert allerhande materialen kennen die gebruikt worden om te komen tot een subliem werkstuk. Met de meest uiteenlopende recyclagematerialen werken we aan stukken die als mooi geschenk kunnen dienen voor een gelegenheid. 

Spel

Ben je competitief ingesteld en ga je graag voor de winst of wil je gewoon plezier hebben kan je ook deelnemen aan de activiteit Spel. In dit atelier spelen we samen leuke spellen zoals monopolie, rummikub of kienen.

Actua

Als je nieuws van de dag of week dieper wil uitspitten, dan kan je terecht bij de activiteit Actua waar we verder ingaan op de actualiteit en dit op een interactieve manier. Je krijgt de kans om vragen te stellen en uitleg te vragen. Ook komt er op regelmatige basis een spreker op bezoek.

Tot rust komen

Tot rust komen kan steeds in de relaxzetels die aangeboden worden op verschillende plaatsen in het dagcentrum. In de zomer kunnen we gebruik maken van de loungesets op de terrassen.

Fietsen

Als de lente komt kijken en mooie dagen ons toelachen, is het tijd om te gaan fietsen met onze aangepaste duofiets of bakfiets. Uiteraard kan deze activiteit gecombineerd worden met een tussenstop om de innerlijke mens te versterken. 

Sportlokaal

Kies je voor het sportlokaal, dan kan je ook voor verschillende activiteiten kiezen: krachttraining, badminton, oefening op reactiesnelheid, B(eleven) I(n) M(uziek), relaxatie, bocce, boccia, kegelen, ... Vanuit deze groep wordt er ook deelgenomen aan externe sportdagen, sportweek (in samenwerking met UCLL en UHasselt), Special Olympics Belgium en anderen. In het lokaal is het ook mogelijk om gebruik te maken van een theravital (revalidatietoestel om heupen en/of schouders soepel te houden).

Kook- en bakactiviteiten

Ben je een culinair talent of eet je gewoon graag? Dan is deelnemen aan onze kook -en bakactiviteiten een goede keuze. We organiseren ook workshops om Griekse, Turkse of Italiaanse gerechten te leren kennen. Door de aanwezigheid van aangepaste materialen kan bijna iedereen deelnemen. In de lente -en zomermaanden worden er ook enkele moestuinbakken onderhouden op het terras van het dagcentrum waardoor we de meest verse ingrediënten hebben voor een heerlijke salade.

Op stap

Op regelmatige basis organiseren we ontspannende uitstappen naar bijvoorbeeld een shoppingcenter of laten we onze cliënten cultuur opsnuiven in een museum of het toneel. Ook sportdagen of andere zaken behoren tot de mogelijkheden.

Wellness

Wil je eens lekker verwend worden, dan is er de activiteit Welness waar je in groep kan genieten van een handmassage, nagelbadje, voetbad, geurtherapie, …

Warm aan je dag beginnen?

Kom vrijblijvend met ons in contact. We beantwoorden met veel plezier al je vragen. Of wil je graag ontdekken hoe je beroep kan doen op dagondersteuning? Ook dan helpen we je graag verder! 

Meander Dilsen-Stokkem-1895.jpg

Ook interessant voor jou

bottom of page