Bijgewerkt op: 17 mrt.
Dilsen-Stokkem – Op Campus Meander van Zorggroep Arum werd begin februari een nieuwe leefgroep geopend, helemaal gericht op ouder wordende en dementerende cliënten met een verstandelijke beperking. De opening van deze nieuwe leefgroep was noodzakelijk om deze mensen een gelukkige, oude dag te bezorgen. Om aan deze nieuwe zorgvraag te voldoen, werden nieuwe medewerkers aangeworven en verschillende anderen kregen de kans om door te groeien. Daarnaast werd één van de gebouwen in korte tijd heringericht om hen een nieuwe, warme thuis te bieden.

Bij Zorggroep Arum vinden we het belangrijk om mee te groeien met onze cliënten. Daarom werd op 1 februari 2023 de nieuwe leefgroep ’t Veer geopend. In deze kleinschalige leefgroep worden 6 cliënten met een verstandelijke beperking met dementie samengebracht en begeleid door 8 opgeleide begeleiders, verpleegkundigen, zorgkundigen en logistieke assistenten. “De opening van deze leefgroep is een belangrijke stap in de groei die Zorggroep Arum voor ogen heeft.”, zegt algemeen directeur Philippe Beliën. “We begeleiden al meer dan 50 jaar cliënten met het syndroom van Down. Veel van deze cliënten wonen dan ook al bijna hun hele leven op Campus Meander. Aangezien zij erg kwetsbaar zijn voor dementie op oudere leeftijd, is hun zorgvraag drastisch veranderd. We vinden het belangrijk om hen in een gepaste omgeving zorg op maat te kunnen aanbieden.”, aldus Philippe.
De nieuwe leefgroep heeft de passende naam ‘’t Veer’ gekregen, voorgesteld door één van de begeleiders. “De naam verwijst naar de overgang naar een nieuwe levensfase en het feit dat we in deze leefgroep een zachte en comfortabele zorgomgeving aan deze cliënten willen aanbieden, zodat zij op een rustige en serene manier hun oude dag kunnen slijten.” vult coördinator woonbegeleiding Evy Kemps aan.
Intussen zijn alle 6 cliënten ingetrokken in hun nieuwe kamer. “We zijn deze cliënten en hun vroegere woonomgeving al enkele maanden aan het voorbereiden op de verhuis. Personen met dementie uit hun vertrouwde omgeving weghalen heeft heel wat impact. Aangezien deze cliënten ook met een verstandelijke beperking kampen, hebben onze begeleiders veel aandacht geschonken aan een goede voorbereiding.” zegt Evy Kemps.
De zorg voor deze cliënten is volledig op maat. “Iedere dag kijken we wat iedere cliënt nodig heeft. De activiteiten worden aangepast op wat er fysiek kan en welke behoefte iedere cliënt heeft. Dat kan gaan van muziek beleven, de krant lezen, tv kijken of op een zinvolle manier bezig zijn.”, omschrijft begeleidster Bianca, “Eén ding doen ze sowieso allemaal nog heel graag en dat is eten.” vult begeleidster Betka glimlachend aan.
“Aangezien deze cliënten in de laatste fase van hun leven zitten, is het contact met familieleden erg belangrijk”, zegt directeur zorgorganisatie Valentina Poelmans. “Om die reden willen we op korte termijn een speciale leefruimte voorzien waar de cliënt tijd kan spenderen met zijn familie. Gezien de inkrimping van het zorgbudget door de overheid, vraagt deze inrichting wel meer moeite dan gedacht. We ontvingen al een eerste mooie schenking, maar extra middelen zijn zeker welkom voor de aankoop van snoezelmateriaal en een medicatiekar of de inrichting van een afgesloten dwaaltuin.”, aldus Valentina.
Elke gift, groot of klein, kan voor onze werking een groot verschil maken. Jouw steentje bijdragen? Storten kan op het rekeningnummer BE34 4564 0802 7190. Fiscaal attest is mogelijk boven het fiscaal minimumbedrag.